Walled Garden House

  • Type Residential
  • Client Private
  • Location Melbourne
  • Description The new rises beside the old
  • Collaborators Paul Bangay
  • Construction 2017-2018
  • Photography Sharyn Cairns

Leaving behind its immediate past…

A two-storey Victorian terrace leaves behind its most recent history as a dental surgery to be reimagined as a four-level inner-city residence. The new seamlessly interacting with the character and context of the original Victorian structure c.1876.

The design maximises the corner block’s ideal north/west orientation and works to inject the relatively compact 276m2 block with a series of new living spaces: new kitchen/living, a secluded, verdant courtyard, a master retreat, lower level gym and roof terrace garden.

Each space has a unique relationship to the street and north east courtyard garden. This walled courtyard can be accessed by the old and new wings of the house, drawing light into multi levels of the building.

The owners required an architectural approach that complemented their background in fashion and design and heightened aesthetic sensibilities. In their second project with Powell & Glenn, the collaboration sees immaculate attention to detail – in the kitchen’s side bar area, in the curved archways, balustrades, wrought iron work, bespoke sinks and fixtures, the terrace that overlooks the inner-city rooftops and gardens of the area.

The hub of the design is a new living area that features an open fireplace that when viewed from the courtyard appears in a two-storey sculptural form. The new, rising beside the old original building, anchoring the new garden and connecting the new first floor balconies and terraces that lead to a rooftop garden area.

“We can crawl to a rooftop and inhale the lights below and stars above as we laugh and forget the world we left on the ground.” Victoria Erickson